Nol

Az alábbi cikk kiválóan leírja a pince és az alap építésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az összefoglaló óta eltelt évek alatt azonban a technológiák sokat fejlődtek és természetesen az árak is jelentősen változtak.

Olcsó sávalap vagy drága pince?
Aki nem akar pincét a háza alá, az beton sávalappal oldhatja meg az épület stabilitását. Egy pince viszont olyan funkcionális előnyöket rejt, amelyeket kár kihagyni, feltéve, hogy az építtetőnek belefér a vállalható költségvetésébe, amely háromszor annyi, mint a sávalapé.
A sávalap elkészítése az alapárok kiásásával kezdődik. Fontos, hogy az alap a fagyhatár (ezt nálunk 70 centiméterben adják meg) alá kerüljön. Az ásást követi a föld felszínéig tartó betonozás. Innen választani lehet: zsaluzat közé öntik a lábazatot alkotó betont, vagy zsalukővel falazzák ki azt, és azt betonozzák be. (Ez utóbbi a drágább, de talán a gyorsabb megoldás). Ezt követően a lábazati (és a teherhordó belső) falak közti területet fel kell tölteni, a földet vagy sódert tömöríteni szükséges. Végezetül a lábazati és belső tartófalakra egy vasbeton lemez kerül. Ezért szokták a sávalapot síkalapnak is hívni. 

Mennyibe kerül egy négyzetméternyi sávalap a ház alapterületére vetítve? Legkönnyebben úgy juthatunk információhoz, ha megkérdezzük a készház-építőket, ugyanis ezek a cégek alapozás nélkül adják meg az épületeik árait, de megjegyzik, hogy vállalják az alapozást is. Nos, az ő vállalási áraik négyzetméterenként nettó 16-20 ezer forint között változik, amihez 20 százalék áfát kell még hozzá adni. Így jön ki egy 100 négyzetméteres családi ház alapozása bruttó 2-2,4 millió forintból.

A pinceépítés bonyolultabb és drágább művelet. Természetesen a pince körítő és belső tartó falai alá is kell alap, de ez két méterrel a talaj szintje alá kerül. A pince falainak és födémének megépítésére több technológia is kínálkozik, hogy végül melyik lesz a nyerő, az a kivitelező (vállalkozó) felszerszámozottságától és természetes rábeszélőképességétől függ. A lehetséges változatok: monolit vasbeton (födémmel együtt), zsaluzott betonfal valamilyen előre gyártott födémmel, zsalukő, beton pincefalazó elem, téglafalazó elem – ez utóbbiak szintén előre gyártott födémmel párosulnak, de nem kizárt a monolit vasbeton födém sem.
Az a vállalkozó, aki felszerszámozta magát könnyen, gyorsan használható zsaluzattal, egy menetben bezsaluzza, bevasalja a pince falait, födémét, majd betonszivattyúval kiönti azokat. Feltehetően ez a leggyorsabb pinceépítés, és betonból is kevesebb kell, hiszen 15 centiméteres vastagsággal megoldható a fal és a födém is. Az ára viszont nem lesz olcsóbb a többi építési módhoz képest, négyzetméterenként 12 ezer forint tűnik reálisnak. Használatos még falnak a 25 centiméter vastag, vasalás nélküli öntött beton (esetleg kővel csökkentve a szükséges beton mennyiségét). A fajlagos ára ennek sem olcsóbb.

A zsalukő olyan betonzsaluzó elem, amelyből előbb falat kell rakni, majd annak az üregeit kitölteni betonnal. A végső ár – 25 centiméteres vastagságban – itt is 12 ezer forint körül van. Betonból készülnek kifejezetten pinceépítésre szolgáló falazóelemek. Ezeket elég fallá rakni, utólagos betonozásra nincs szükség. A fajlagos ár – milyen érdekes – szintén 12 ezer forint négyzetméterenként. Kisméretű téglából – 38 centiméter vastagságban – 15 ezer forintból jön ki egy négyzetméter fal. Ugyanez üreges falazóblokkból – amely speciálisan pince falazáshoz készül – fél árból kihozható. Ezek után nézzük a födémeket! A monolit (egybeöntött) vasbeton födém – akár az ilyen fal – 12 ezer forint körül jön ki négyzetméterenként. A hagyományos „E” jelű feszített vasbeton gerendás megoldás, beton béléstesttel hétezer forint négyzetméterenként. Ugyanennyi a kerámiapapucsos gerendás, kerámia béléstestes változat is. A könnyített vasbeton gerenda, kerámia béléstesttel viszont 9 ezer forintból jön ki négyzetméterenként. (A felsorolt árak áfa nélkül értendők.)

A pincét még szigetelni is kell, valamint válaszfalak is kerülnek bele. A téglatechnológiát leszámítva viszont a falakon a vakolás elhagyható. A mai zsaluzatok után sík marad a beton, a zsalukövek, beton falazóelemek felülete is annyira sík, hogy a találkozási vonalak fugázása után meszelhető a felület. Mindez így együtt, nettó 60 ezer forintra jön ki négyzetméterenként. Ha maradunk a 100 négyzetméteres családi háznál, akkor ez alá bruttó 7,2 millió forintba kerül a pince.

Forrás: Népszabadság

Eredeti cikk: itt.