Ezermester 1

Monolitház mindenkinek

A Beston Monolitház szakértői csapata 15 éve alkalmazza, és az egyedi igényeknek megfelelően fejleszti, a monolit szerkezetépítési technológiát speciálisan, családi házak építésére. A Beston a bevált és kiforrott műszaki megoldásait alkalmazva, magas fokú előkészítéssel, a lehető leghatékonyabb szervezéssel, veszteségminimalizálással, racionális és megvalósítható tervek alapján épít korszerű, tartós, kedvező árú, gazdaságosan fenntartható épületeket, családi házakat.

A technológia lényege

A megépülő három ház teherhordó szerkezete (alaptestek, teherhordó falak és födémek) helyszíni, monolit szerkezetépítési technológiával készül, vasalt beton alkalmazásával. Az alkalmazott módszer lényege: a teljes épületszerkezet megépítéséhez a kiviteli terveknek megfelelően zsaluzatot – függőleges falaknál zsalutáblákat, a födémek esetében pedig födémzsaluzatot – állítanak fel. Ezekben a statikai számítások alapján meghatározott vasalatot (betonacélokat), az építészeti terveknek megfelelően a közművek, nyílászárók helyén kizárásokat helyeznek el, majd a zsaluzatot összezárják, és az egészet mixerkocsival a helyszínre szállított transzportbetonnal öntik ki, majd vibrálják.
A függőleges falazat zsaluzata a betonozást követő napon eltávolítható, a födém zsaluzatát folyamatos ritkítások mellett 2-3 hét után lehet kiszerelni, ugyanakkor a tetőszerkezet építése a födém betonozását követő második napon megkezdődhet. Egy átlagos méretű lakóház teljes szerkezete (alaptesttől a födémig) így 6-8 munkanap alatt elkészül.

Monolit történelem

A vasbetont és a monolit technológiát jóval több mint 100 éve alkalmazzák ipari létesítmények, jelentős igénybevételnek kitett szerkezetek építésénél. Magyarországon 1904-ben adták át az első vasbeton szerkezetű építményt, Szegeden egy víztornyot, melyet Zielinski Szilárd tervezett és épített. Lakáscélú felhasználása főként társasházak, több emeletes épületek tartószerkezetének megépítésében merül ki, családi házak építésénél hazánkban eddig még nem terjedt el, holott előnyei kisebb méretű lakóházak építésekor mutatkoznak meg igazán.

A megoldás legfontosabb előnyei

 

 

Az épület szerkezete szerves egységet képez: masszív „doboz szerkezet”, aminek köszönhetően a ház stabilabb, ellenáll a durva környezeti hatásoknak, valamint a természet erőivel szemben (árvíz, belvíz, földrengés, egyéb földmozgás, jégeső, szélsőséges időjárási jelenségek stb.). Árvíz (belvíz) esetén, ha a ház vízben is áll, a vasbeton tartófalak nem veszítik el a szilárdságukat, továbbá más, árvízben is szilárd falszerkezetekhez képest még vízzáróak is. Az épület árvízállósága fokozható; a bejáratoknál kialakított vízzáró torlaszok alkalmazásával a padlószint feletti, de ablakpárkányt még el nem érő vízállás esetén is biztosítható a száraz belső tér.

A monolit házak legfontosabb műszaki jellemzői

70-90 cm padlószint-kiemelés: a ház padlószintjét a talajszinthez képest 70-90 centiméterrel kiemeljük, ezáltal növelve a lakóterület védelmét az elöntéstől (árvíz, belvíz), 15 cm vastag vasbeton függőleges falak, monolit födém, előre gyártott tetőszerkezet, rácsos fatartóval, beton tetőcseréppel, teljes körű hőszigetelés, szigetelt alap, külső falak és födém, 16 cm extra vastag külső polisztirol hőszigetelés, kombi-kazán (fűtés és meleg víz előállítás), épített kémény alternatív fűtés-előkészítéshez, 5 légkamrás, műanyag külső nyílászárók, 1,0-es üvegezéssel.

A masszív szerkezetnek köszönhetően az így épített ház nemcsak „természetálló”, de időtálló is. Családi ház esetében nem szükséges belső teherhordó falakat, szerkezeti elemeket (pl. oszlopokat) építeni, így a belső tér statikai szempontból szinte korlátlanul variálható. Ezen felül a monolit szerkezet később is könnyedén bővíthető, akár vízszintes akár függőleges irányba.
A monolit vasbeton technológia előnye a magasabb fokú ellenállóság mellett (és azzal együtt), hogy a hagyományos szerkezetépítési megoldásokhoz képest keskenyebbek lehetnek az épület tartófalai. Ennek a jótékony tulajdonságnak köszönhetően a hasznos belső tér egy 100 négyzetméteres ház esetében 5-6 plusz négyzetmétert eredményez. A karcsúbb szerkezet lehetővé teszi extra vastagságú hőszigetelés felhelyezését a külső falszerkezet extrém vastagodása nélkül is, így különösen energiatakarékos épületek építhetők.

A zsalutáblás módszerrel készült falszerkezetek burkolás vagy festés előtt nem igényelnek vakolást, egyszerű glettelést követően a burkolás, színezés közvetlenül lehetséges. A gépészeti elemek elhelyezéséhez így nincs szükség vésésre, a falszerkezetek megbontására, azok utólagos vakolásra.
A technológiának és az alkalmazott anyagok kezelhetőségének köszönhetően akár fagypont közeli hőmérsékleten is folyhat az építkezés, így az időjárás a hazai viszonylatok között csak kis mértékben korlátozza azt.
A monolit szerkezetű építkezés a leegyszerűsített folyamatoknak, a hagyományos építkezési megoldásokhoz képest szükségtelenné vált fázisok (pl. vésés, vakolás) elhagyásának, valamint a körültekintő építésszervezésnek köszönhetően 25-30%-kal alacsonyabb költséggel jár, és 30-35%-kal gyorsabb építkezést tesz lehetővé a költséghatékonyság romlása nélkül.

A természeti katasztrófák elleni nagyobb biztonságot adó szerkezettel történő újjáépítés összhangban van a Holcim és partnerei legfőbb céljával: hosszú távú biztos megoldást kínálni az árvízkárosultak, illetve az esetlegesen veszélyeztetett térségekben építkezők számára.

Eredeti cikk: itt.